Global Shading Day 2023: met zonwering de warmte buitenhouden

Vandaag, op 21 maart 2023, vindt de eerste Global Shading Day plaats. Deze dag, georganiseerd door non-profitorganisatie ES-SO, heeft als doel mensen bewust te maken van de rol die zonwering heeft in de oplossing om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bij Schlappi Markiezen weten we hoe belangrijk de juiste zonwering is om ons huis of bedrijfspand koel te houden tijdens de steeds langere en warmere zomers. Maar wist je dat het ook kan bijdragen aan een energiezuiniger huis en een schonere planeet?

 

Meer aandacht voor zonwering op Global Shading Day

Vandaag vieren we de lentezon, maar meer dan ooit zijn we ons ook bewust van de gevaren ervan. Zonwering wordt onmisbaar om gebouwen te beschermen tegen oververhitting, maar ook in de strijd tegen de opwarming van de aarde door het verminderen van het gebruik van energieverslindende airconditioning. Op deze dag roepen we daarom op tot extra aandacht voor zonwering, omdat de cijfers niet duidelijker kunnen zijn.


Wat is het milieueffect in 2050 als we zo door blijven gaan?

• 60% van alle gebouwen in Europa heeft een airco (nu is dat 28%)

• 870 terra-watt extra benodigd

• 58% meer CO2-uitstoot – het equivalent van 22 miljoen auto’s


Wat is het milieueffect in 2050 als we overgaan op smart solar shading?

• 0% toename van airco’s in gebouwen

• 62% energiebesparing

• 0% toename van CO2-uitstoot

 

Hitte in onze gebouwen

Onze woningen en bedrijfspanden zijn vaak niet ontworpen met de warmte om te gaan die we tegenwoordig ervaren. Door de zonnestralen die binnenkomen, worden voorwerpen zoals het glas van de ramen, meubilair en vloeren opgewarmd en geven vervolgens warmte af. Dit resulteert in een oncomfortabel en ongezond binnenklimaat. Niet gek dat de airco populairder is dan ooit. Maar de keerzijde is dat de uitstoot van airco’s in de afgelopen dertig jaar verdrievoudigde. En naar verwachting blijft dat alleen maar stijgen.

 

Ga voor markiezen als zonwering!

Markiezen zijn als zonwering ideaal om de warmte op natuurlijke wijze buiten te houden. Zie het als een passief koelsysteem. Een groot voordeel hiervan is dat de behoefte naar airconditioning afneemt. Daarmee bespaar je op energiekosten en zorg je voor minder CO2-uitstoot. Een duurzame keuze dus. He­t productieproces van onze markiezen gebeurt met de hand door loyale vakmensen en vindt gewoon plaats bij ons in Tilburg. Dat vinden we wel zo verantwoord.


Tip! Maak een nog duurzamere keuze en kies voor een doek gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Bekijk hier meer.

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor markiezen aan je woning of bedrijfspand? Of ben je op zoek naar inspiratie of persoonlijk advies? Wij verwelkomen je graag in onze showroom en onze fabriek. Bel naar +31 (0)13 542 0077 om een afspraak te maken met een van onze specialisten.