Markiezen in de zomer: veelgestelde vragen

De zon staat al hoog aan de hemel, het is tijd om te genieten van de warmte en het buitenleven. Geniet van een drankje op uw eigen terras, heerlijk in de schaduw van uw markiezen. Schlappi markiezen zijn een juweel aan de gevel van uw woning. U wilt natuurlijk uw markiezen in topconditie houden, zodat ze lang mooi en functioneel blijven.

 

We ontvangen regelmatig vragen van onze klanten over het onderhoud van Schlappi markiezen. Deze vragen hebben we voor u in dit artikel op een rijtje gezet en beantwoord. Leun achterover, ontspan en leer hoe u uw markiezen deze zomer laat stralen.

 

 

 

1. Welke kleur markies houdt de meeste warmte tegen?

Over het algemeen geldt dat donkere kleuren meer warmte absorberen en lichtere kleuren meer warmte reflecteren. Als u dus op zoek bent naar een doek dat de meeste warmte tegenhoudt, is het raadzaam om te kiezen voor een donkere kleur. Verschillende kleuren hebben verschillende eigenschappen als het gaat om het tegenhouden van warmte. Natuurlijk moet een markies ook goed passen bij de stijl van uw woning. Bent u benieuwd naar de doekkleuren en wilt u deze in het echt bekijken? Bezoek dan onze showroom in Tilburg. Onze specialisten adviseren u graag en laten u de mogelijkheden zien.

 

2. Is rook van een barbecue schadelijk voor mijn markiezen?

Met de speciale coating op onze markiezen bent u rook- en vetvlekken van een nabije barbecue een stap voor. Standaard heeft u bij aanschaf van een Schlappi markies de keuze uit UV-bestendig PVC of slijtvast dralon. Als u langer wilt genieten, kunt u ook kiezen voor doeken met een waterafstotende en vuilwerende coating. Natuurlijk is het bij het barbecueën belangrijk dat u voorzichtig blijft. Plaats uw barbecue op een veilige afstand van uw markiezen om te voorkomen dat vonken of hete as het doek beschadigen.

 

Daarnaast kan het handig zijn om een windscherm te gebruiken om te voorkomen dat rook en vetvlekken op uw markiezen terechtkomen. Barbecueën is nu eenmaal een geliefde bezigheid tijdens de zomer, maar het kan ook gevolgen hebben voor uw markiezen. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om schade aan uw markiezen te voorkomen.

 

3. Kan mijn markies tegen een zomerse regenbui?

Markiezen zijn verkrijgbaar met een waterafstotende laag en kunnen inderdaad een lichte regenbui zonder problemen doorstaan. Het is echter aan te raden om uw markiezen in te klappen als u langdurige of hevige regenval verwacht. Dit verlengt de levensduur van uw markiezen en voorkomt dat het doek nat en mogelijk beschadigd raakt.

 

Om uw markiezen te beschermen tegen regen, harde wind of hevige stormen, is het raadzaam om een beschermhoes te gebruiken wanneer ze niet in gebruik zijn. Hiermee voorkomt u schade aan de stof en mechanische onderdelen door blootstelling aan de elementen.

 

4. Hoe kan ik mijn markiezen reinigen?

Wanneer u uw markiezen wilt reinigen, zorg er dan voor dat het doek volledig droog is en gebruik een stevige borstel om vuil en zand te verwijderen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de waterbestendige coating kunnen beschadigen. Vergeet niet om ook het frame en de mechanische onderdelen schoon te maken. Een goede reiniging zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, maar helpt ook om de soepele werking van uw markiezen te behouden.

 

Met de zomer voor de deur is het belangrijk om uw markiezen in topconditie te houden. Na een lange winter en natte lente is het mogelijk dat uw markiezen wat vuil en stof hebben verzameld. Het reinigen van uw markiezen is dan ook een essentiële stap om ze klaar te maken voor het zonnige seizoen. Regelmatige controles zijn sterk aanbevolen om eventuele gebreken vroegtijdig te ontdekken, zodat u onnodige slijtage voorkomt en de levensduur van uw markiezen verlengt. Als u met vragen blijft zitten, geen nood! Onze adviseurs staan u graag te woord.

 

5. Mijn markies is verkleurd, kan ik ook enkel het doek vervangen?

Ja, bij Schlappi is het mogelijk om alleen het doek van uw markies te vervangen. Na verloop van tijd kunnen markiezen door de blootstelling aan de zon verkleuren. Dit kan invloed hebben op de esthetische uitstraling van uw markiezen. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken. Een mogelijke oplossing is het vervangen van het doek. Hierdoor krijgen uw markiezen niet alleen een frisse uitstraling, maar zorgt u er ook voor dat ze weer jarenlang meegaan.

 

Bent u toe aan vervanging of simpelweg iets anders? Schlappi heeft ook een duurzame keuze. In Nederland zijn wij de exclusieve dealer van Tempotest® Starlight Blue voor toepassing in markiezen. De productie van het Tempotest® doek verbruikt 60% minder energie en heeft 45% minder CO2-uitstoot vergeleken met andere doeken./ Het vervangen van uw doek is op deze manier dubbel zo duurzaam!

 

Warmtewering voor binnen en buiten

Het doel van markiezen is om schaduw en verkoeling te bieden op zonnige dagen. Hierbij is het belangrijk om uw markiezen correct te positioneren. Stel de hoek van de markiezen zo in dat ze de maximale hoeveelheid schaduw bieden zonder het zicht naar buiten te belemmeren. Door dit te doen, kunt u de temperatuur in huis aanzienlijk verlagen. U geniet dus binnen en buiten van een aangenaam woonklimaat. Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk het hier.

 

 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor markiezen aan uw woning, winkel of horecazaak? Of heeft u nog vragen over bovenstaande informatie? Wij verwelkomen u graag in onze showroom en onze fabriek. Bel naar +31 (0)13 542 0077 om een afspraak te maken met een van onze specialisten.